Wednesday, September 27, 2017

Kung Pao Chicken / Ayam Gajus...



Dah lama tak buat lauk nan satu ni, sampailah satu hari adik ckp..sedap kan ayam gajus yg kita makan kat kedai sekian2 tu...tuuuuttt, masa tu la rasa tercabar,hihii
Dah pernah buat dulu tapi mungkin masa tu adik pun kecik sgt lgi,hahaha
Nasib baik lps mkn tu dia ckp sedap, kiranya berbaloi la walaupun dah lama tak buat kan, cuma kali ni Liza buat versi berkuah sikit sbb nk padankan ngn telur dadar Thai ..





RESEPI KUNG PAO CHICKEN aka AYAM GAJUS

Bhn A:

  • 600 gm ayam
  • tepung jagung
  • garam
  • Bahan B
  • 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
  • 3 sdm sos tiram
  • 2 sdm cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus
  • Daun selasih - Liza tambah
  • - Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
    - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.

    - Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan

    - Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar

    - Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.

    - Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.
     
     
     
     
     
     
     
     

    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...