Wednesday, September 13, 2017

Kek Batik Biskut Marie...versi lembut




Kali ni mencuba resepi kek batik dr rakan IG, Kirah ...adunan kek ni mmg lembut sbb adanya penggunaan telur kt dalam tu, kalau tak nak letak telur pun takpe je..

Terima kasih Kirah, sedap n paling penting senang nk buat..







RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE VERSI LEMBUT

Bhn2:

Biskut marie secukupnya -  guna 27 keping
4 biji telur A/B - guna 3 biji A
4 s/b serbuk koko *
4 s/b milo *
3/4 cawan gula *
3/4 cawan susu pekat *
125 gm buttercup *
1 s/the esen vanilla *
1 sachet nescafe 3in1 - Liza tambah

- campur semua bhn bertanda *, kemudian masak menggunakan api perlahan sehingga semua larut.
- sambil terus dikacau, masukkan telur dan masak sehingga adunan pekat dan meletop2, matikan apiu.
- susun biskut marie didalam Loyang yg telah dialas plastic, kemudian tuang adunan coklat dan ratakan.
- teruskan proses melapis , tekan sedikit2 kek supaya padat.
- sejukkan dalam fridge 4 jam atau semalaman
- pastikan kek betul2 keras sebelum dipotong dan dihidangkan.






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...