Monday, January 9, 2017

Croissant Pandan Butter Pudding...





Kali ni Liza try buat bread butter pudding guna croissants pulak..ni gara2 terliur tgk kat TV la ni, hihihi
Liza olah sikit gunakan daun pandan blend dgn susu..perghhhh mmg wangi la pudding croisssnts ni







CROISSANTS PANDAN BUTTER PUDDING

Bhn2:


(A)
6 biji croissants - potong kecil
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

Choc chips - Liza tambah


(B) Filling kastard : - Liza buat 1/2 adunan
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla

3 helai daun pandan - blend dgn susu segar
Sedikit pewarna hijau


Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.










Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...