Thursday, December 1, 2016

Sambal Ikan Tongkol dan Kacang Buncis bersama Daun Selasih...




Lauk yg simple tapi cukup sedap bagi kami sekeluarga...disebabkan malas nk masak bnyk2 lauk, maka terpikirlah utk campurkan sekali kacang buncis tu ke dlm sambal ikan ni...apa2 pun boleh kan sbb kita yg nak makan,hihii







RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL DAN KACANG BUNCIS BERSAMA DAUN SELASIH

Bhn2:

5 keping ikan tongkol - rebus bersama garam dan asam keeping
Kacang buncis - potong kecil
7 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 senduk cili mesin
1 s/b sos tiram
Gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Segenggam daun selasih







- tumbuk bhn bertanda * separuh lumat.
- panaskan minyak dan grg ikan tongkol rebus td hingga agak garing
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan panaskan
- masukkan bhn tumbuk dan cili mesin hingga naik bau dan garing..
- masukkan pula sos tiram dan sedkit gula dan gaul sebati..
- akhir sekali masukkan ikan yg diroreng td, kacang buncis  dan daun selasih..
- gaul rata dan boleh la diangkat.


1 comment:

Kakzakie Purvit said...

Kalau tengok apa aje yg Liz masak memang buat kakak tergoda tau:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...