Thursday, July 21, 2016

Lala Masam Manis / Sweet Sour...



Assalamualaikum wbt ... ni menu puasa jugak ye, maaf la tuan dapo tak sempat nk update ..hihihi

Selalu buat ayam atau ikan sweet sour je kan, jadi kali ni Liza try buat lala sweet sour pulak..bhn2 dan resepi yg sama macam yg lain, cuma kalau masak lala ni, kena tunggu sampai kulit dia terbuka la utk menandakan lala tu dh masak ye...





RESEPI LALA SWEET SOUR
Bhn2:


1 kilo lala - bersihkan
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 potong nenas-di dadu  (xde)1 biji tomato-di belah 4 (xde)1 biji lada benggala - potong dadu ( xde)2 ulas bawang putih - hiris
3 ulas bawang merah - hiris
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

- ayam dicuci bersih, gaul dgn kunyit dan sedikit garam, goreng hingga masak, angkat dan toskan. - lala xperlu grg dulu
- tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing, masukkan sos cili , sos tomato, sos tiram, garam dan juga gula. Gaul rata. Tuang air dan masak hingga mendidih.
- masukkan ayam  ( lala ), bawang besar, lada benggala, nenas dan tomato. Gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat. - masak hingga kulit lala terbuka
- bila rasa dah sesuai, bolehlah dihidangkan...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...