Monday, October 12, 2015

Kembung Percik my mom style...






Assalamualaikum wbt...dah lama Liza tak masukkan n3 kat sini, almaklumlah line internet kat sini mmg slow tahap siput tutttttt...
Ikan kembung percik ni dah lama Liza buat, tiap kali buat percik, ni la  resepi yg Liza guna sbb resepi ni turun temurun dr arwah ma...tak kira la percik ikan atau pun ayam.

Kalau nak cakap percik kelate, ada jugak sesetengah org yg biasa mkn percik kuah putih, jadi utk lebih selamat Liza guna percik my mom/bonda ye...sbb Liza pun xtau kaler yg sebenarnya utk percik klate, samada kuning atau putih...






Kalau tgk pada saiz ikan ni kecik2 je, kalau ada saiz yg besar n fresh lagi best...masa ni Liza mmg takde kembung besar, tapi kempunan punya pasal, terpaksa buat jugak la walaupun  ikan ni kecik..

RESEPI IKAN KEMBUNG PERCIK MY M OM

Bhn2:
5 ekor ikan kembung - bersihkan dan kelar
1 inci halia
3 ulas bwg pth
Sdkt garam
Srbk kunyit

- halia dan bwg pth ditumbuk halus.
- lumurkan semua bhn pada ikan dan perapkan seketika.
- bakar ikan separuh masak dan siramkan kuah di kedua2 belah ikan.
- teruskan membakar hingga ikan betul2 masak..

- angkat dan hidangkan bersama kuah percik lebihan td..



Bhn2 kuah percik :

1 biji kelapa - ambil santan
5 ulas bwg merah
1/2 inci halia
Tpg beras / tpg gandum secukupnya - utk pekatkan kuah
Sdkt srbk kunyit
1 s/b cili mesin
Garam
Gula dan serbuk perasa
1 kpg asam keping

- tumbuk halus bwg merah dan halia.
- masukkan santan dan bhn tumbuk ke dlm periuk
- masukkan juga srbk kunyit, cili mesin, asam keping dan tpg.
- masak di atas api sederhana  dan pastikan tpg tidak berketul.
- biarkan didih dan masukkan garam, gula dan srbk perasa
- bila kuah dah agak pekat, tutup api dan siramkan atas ayam yg dibakar.
- dah siap la tuuuu....hihihihi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...