Monday, October 12, 2015

Bingka Durian...






Assalamualaikum wbt....bingka durian ni dah lama Liza buat utk abiskan stok durian dalam freezer...cari punya cari, terjumpa lah resepi ni kat dapo K.Yati...tq kak

Jom kita tgk resepi ye, resepi ni simple tapi sedap terasa lemak2 durian...bagi peminat durian boleh lah cuba ye..

RESEPI BINGKA DURIAN

Bhn2:

3biji telur
1 cawan santan pekat
2 1/4 cawan air
2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan
  Cara-Cara
 
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9x9 inci dengan mentega. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan dlm bekas dan gaul sebati.
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja supaya permukaannya garing.
  5. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan dihidangkan.
**Sebelum tuang adunan dlm loyang/acuan, pastikan acuan/loyang di lenser dngn butter dan panaskan  terlebih dahulu dlm 3 minit. Kemudian tuang adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak.




 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...