Thursday, April 16, 2015

Kaswi Pandan Yang Wangi.....




Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...ari tu dok tengok ramai yg tayang kaswi pandan ni kat fb..dan semuanya cakap kuih ni sedap dan wangi...dalam hati dok berkira2, satu hari nnt, Liza akan buat jugak kuih ni...dan sampailah serunya minggu lepas...Alhamdulillah, kuih ni menepati selera kami semua..thnx Kak yati..Liza CnP rsepi dari dapur akk, mintak halal ye..


RESEPI KASWI PANDAN WANGI

Bhn2:


1 cawan tepung gandum
2 cawan air@ air pandan - blend 2 cawan air + 5 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
1 sudu kecil air kapur mkn

 
sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja

Cara-Cara

Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.
Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.
*Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..




Nak buat senang, dan yang penting sodappp....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...