Monday, December 15, 2014

Mini Apam Susu Durian....



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali..orang lain dah berkurun buat apam susu ni kan, tapi Liza baru terbukak hati nak buat petang semalam..Liza buat dalam bekas kecik2 cmni, senang nk makan, hihihihi dasar pemalas...


Untuk percubaan pertama kali ni Liza cuma buat 2 kaler..dan tambahkan perisa durian, memang ghau ghau rasa dia, sedap jugak rupanya....nnt lain kali boleh buat perasa lain pulak..




Liza ambik resepi ni dari dapur K.Ita dan K.Ita jugak ambik dr rakan fb Nana Aboy....thnx utk kedua2nya ye...apam ni mmg lembut, gebu dan yg penting sedap...

RESEPI APAM SUSU

Bhn2:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
Pewarna yang di sukai
Perasa- Liza letak perisa durian




Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
Masukkan susu pekat manis
Putar lagi hingga sekata
Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Kaup balik adunan rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna

Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
* tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masak
Keluarkan dari loyang
Potong bila ianya telah sejuk




Disebabkan Liza buat dalam bekas kecik2 cmni, dah tak yah nak potong potong lg dah...Liza cuma buat setengah adunan dan dapat dlm 26 bekas apam ni...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...