Tuesday, December 30, 2014

Jejari Keledek Goreng...


Assalamualaikum wbt dn salam bersua kembali...dah lama rasanya tak jenguk dapur maya ni, sebenarnya mmg mood dah hilang bila fikirkan keadaan banjir yg teruk thn ni especially kat Kelantan...macam2 dlm fikiran ni, setiap hari tertanya2 dah surut ke, dah ok ke, air makin naik ke..semua persoalan tu yg membuatkan fikiran Liza bercelaru...bila tgk pulak kemusnahan harta benda dan hilangnya nyawa org2 yg  disayangi, makin sayu hingga boleh menitis airmata ni..Allahuakbar, semoga mereka yg sedang diuji Allah swt ini akan tabah dan kuatkan semangat utk meneruskan hidup ini, dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambanya, teruskan berdoa dan meminta padaNya...

#prayforpantaitimur#



Berbalik pada jejari keledek ni, sebenarnya dalam 2 minggu lepas Liza buat, nak buat pun simple je macam bancuhan tepung yg kita gunakan utk grg pisang tu...tapi utk rujukan anak2 Liza di masa akan datang, Liza sertakan sekali resepi kat bawah ni ye...

RESEPI JEJARI KELEDEK GORENG

Bhn2:
5 ketul keledek oren - buang kulitnya dan potong jejari
2 cawan tepung beras
1 s/b air kapur
Sedikit kunyit / pewarna kuning
Garam, gula
Air secukupnya
Minyak

- masukkan tepung, serbuk kunyit, air kapur, garam n gula ke dlm mangkuk..
- gaul rata dan masukkan air secukupnya,,jgn terlalu cair atau terlalu pekat ye..
- panaskan minyak, celop ikan dan grg hingga keemasan..
- tepung gorengan ni sesuai jugak utk pisang, cempedak dan lain2..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...