Monday, June 16, 2014

Agar Agar Santan Gula Melaka/ Nise.....




Satu lagi menu minum petang, ni pun dah lama Liza buat...sedap bila makan time cuaca panas...nak buat pun takde lah susah sangat, cuma kena tau cara yg ber tul utk dapatkan lapisan yg cantik...

** Pesan arwah ma, kalau masak agar2 ni, bila dh masuk santan dan telur,mesti selalu kena kacau dan jgn sampai sntn n telur pecah...maksudnya bila baru mendidih, terus tutup api...bru agar2 ni akan cantik.**


RESEPI AGAR AGAR NISE / GULA MELAKA
Bhn2

Agar2 tali - 1/2 paket yg 20gm tu
Air - 3 cawan
Santan - 1 cawan
Telur - 1 biji 'A' ( pecahkan ke dlm sntan)
Nise / gula melaka - 3 keping
Sdkt gula

- masak agar2 dgn air hingga agar2 larut.
- masukkan nise/ gula melaka dan sdkt gula.
- bila nise dan gula dh hancur, masukkan sntan bersama telur.
- pastikan agar2 sentiasa dikacau.
- bila mendidih kali pertama, terus tutup api..
- sejukkan dan sedia dimamam...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...