Sunday, May 19, 2013

Muffin Pisang Berkismis...


Assalamualaikum wbt dan salam dihujung minggu...sebenarnya Liza mmg suka apa2 saja makanan yg berasaskan pisang ni...mmg sedap sangat rasanya...dan dgn tidak jemu2, Liza akan buat kek ke muffin ke atau apa saja yg gunakan pisang...

Kali ni Liza olah sikit muffin pisang yg Liza pernah buat kat SINI..Liza tak bahgikan adunan tu pada 2, cuma Liza tambahkan kismis kat dlm dan tabor choc rice kat atas tu..




Liza buat 2 versi, satu dlm bekas muffin dan satu lg dlm loyang tu...jom kita tgk resepi ye..

RESEPI MUFFIN PISANG BERKISMIS

Bhn2:

BAHAN A :
2 cawan pisang lemak manis *lecek*
3 biji telur
1 cawan minyak jagung
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 cawan gula perang *brown sugar

BAHAN B :
2 cawan tepung kek 
1 sudu teh baking powder 
1/2 sudu teh baking soda 
1 sudu teh garam halus
*ayak bersama*

BAHAN C :
 
 2 sudu besar serbuk koko *van hauten - Liza skip
1/2 cawan chocolate rice
1/2 cawan kismis




CARA :
 
  1. Campurkan *BAHAN A*
  2. Dan putarkan sehingga sebati atau gula larut.
  3. Campurkan *BAHAN B* & *BAHAN A*sehingga sebati.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian...-Liza skip
  5. Dan campurkan satu adunan bersama *BAHAN C* gaul sebati.- Liza skip
  6. Setelah itu masukkan adunan secara berselang-seli di dalam cup cakes. Lakukan sehingga selesai.
  7. Panaskan ketuhar dengan suhu 160'C selama 10 minit dan bakar adunan selama 10-15 minit.
  8. Angkat dan sejukkan
Cara Liza:

Lepas langkah ke3 tu, Liza campurkan kismis dan gaul, pastu masukkan adunan ke dlm bekas dan tabur choc rice, pastu bakar 10-15 minit dgn suhu 170C..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...