Friday, March 15, 2013

Daging Palembang....



Assalamualaikum wbt dan salam manis di pagi Jumaat 03 Jamadilawal 1434H....semoga kita semua mendapat keberkatan atas apa yg kita lakukan, insyaallah...Aamiin..

Hari tu tgk daging palembang kat dapur Madihaa, terus terliur...dan esoknya terus buat...Tapi daging Liza tak berapa hitam mgkn jugak sbb kurang kicap...ape2 pun rasa dia tetap mantap...

Liza mohon panjangkan resepi kat sini pulak ye..thnx pada Madihaa dan Kak Maria Hakem...



RESEPI DAGING PALEMBANG

Bhn2:

700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ MaDiHaA tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak
(MaDiHaA tambah 1/2 batang carrot & sebiji bawang besar yang dibelah 6)

Bahan kisar:

1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:

3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara:

1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.

4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

P/S: Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...