Saturday, February 4, 2012

Kung Pao Chicken aka Ayam Gajus...


                                       Assalamualaikum dan salam dihujung minggu semua...



Jom kita layan menu ayam gajus yg memang best ni...Liza amik dr MyR, pemilik asal resepi ni katanya Cranko...thnx pada kalian berdua ...Liza share resepi kat sini pulak yer....


RESEPI KUNG PAO CHICKEN aka AYAM GAJUS

Bhn2:

Bhn A:
  • 600 gm ayam
  • tepung jagung
  • garam

  • Bahan B
  • 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
  • 3 sdm sos tiram
  • 2 sdm cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus



  • - Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
    - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
    - Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
    - Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
    - Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
    - Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.




    5 comments:

    Anonymous said...

    nyum, mesti sedap ni kan

    dZana said...

    dtg nk berkung fu ni.. biji gajus tu akk tak leh mkn byk2.. fenin pale.. hihihi.. klau ayam sereben ok jer..

    Liza said...

    mmg sedap pun tina...anak2 akk mmg suka ngan lauk ni...

    Liza said...

    kalau liza pulak, biji gajus tu yg liza korek cari...siap berebut ngan anak lg....hihihihhii

    Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

    SALAM lIZA...LAMA AKAK TAK MAKAN NI...NAK BUAT DAH BERAPA KALI BELI GAJUS HABIS HITU AJE..K..K..KALI INI MESTI NAK BUAT TERLIUQ TENGUK

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...