Thursday, August 4, 2011

Iftar 3...Menu Recycle..

Bila bln puasa ni bnyak la pulak nasi lebih kat umah ni...kalau setakat nk grg nasi, blm tentu lg habis nasi tuu..last2 terfkr laa nak buat apam nasi, bkn ape kan, at least xde la membazir nasi tu..smlam Liza buat nasi grg sardin dgn apam salju / apam nasi..alhamdulillah habis jugak nasi sejuk tu...jom kita tgk


                                            Taraaa.....apam nasi sudah mali...jom tgk resepi

APAM SALJU / APAM NASI

Bhn2

2 cwn nasi sejuk
2 cwn tpg gndum
2 cwn tpg beras
1 cwn gula perang
3/4 cwn gula pasir
2 1/2cwn air
2 cm/teh yis segera
kelapa parut & secubit garam - gaul (utk kelapa tahan lebih lama, kukus sekejap)

- kisar nasi bersama air , tuang air sdkt demi sdkt.
- masukkan gula perang dan gula pasir & kisar lg hingga sebati
- dlm sat bekas lain , campurkan kedua2 tpg dan yis dan gaul rata
- tuang bhn2 kisar td kedlam bekas tepung dan gaul hingga sebati
- tutup bekas dan perap adunan selama 3 jam
- panaskan kukusan, sapu acuan dgn sdkt minyak mkn
- sudukan adunan apam dan kukus selama 15 min.



Ni la set nasi grg sardin utk berbuka smlm...ada ayam grg tpg, keropok grg, nenas dan ulam2..nasi grg ni senang je nk buat, malu pulak nk bg resepi, tp xpe la, utk rujukan anak2 di masa akan datang..

NASI GRG SARDIN

Bhn2

Nasi sejuk
Bwg merah*
Bwg pth*
Cili kisar
Sardin & sosnya
Sayuran - Liza guna kobis
Isi ayam - optional
Telur - sebiji
Garam, perasa

- bhn bertanda * ditumbuk lumat
- panaskan sdkt minyak dan tumis bhn2 tumbuk td dan cili kisar
- bila dah naik bau, masukkan sardin bersama sosnya..(isi sardin hancurkan dulu)
- bbh garam dan serbuk perasa
- masukkan sayuran td dan pecahkan telur
- akhir sekali masukkan nasi yg telah diperoikan dan grg hingga semua sebati...
- dah siap...



                            Menu berbuka smlam..apam, nasi grg sardin dan tembikai kuning...



                                                      Dan ini........chocolate milk shake

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...